Eerdere uitgaves

Voor een compleet overzicht van al mijn publicaties, verwijs ik naar mijn website.
alleboeken


VAN DE VOLGENDE BOEKEN ZIJN NOG EXEMPLAREN TE KOOP:

ALLE VOGELS

ALLE VOGELS
Koos van Zomeren, met penseeltekeningen van Erik van Ommen
Op de longlist voor de Jan Wolkersprijs 2017

888 pagina’s, zwart/wit. Gebonden met harde kaft.
ISBN: 9789029510622 De Arbeiderspers 2017

Zoals Koos van Zomeren in de verantwoording bij dit boek schrijft komen overal in zijn oeuvre ‘vogels voorbij, zoals vogels maar al te vaak voorbijkomen: terloops, maar niet onopgemerkt’. Alles wat Van Zomeren ooit over vogels heeft geschreven, van zijn eerste stuk over de huismus voor Nieuwe Revu uit 1977 tot aan Het verlangen naar klapekster uit 2014, is nu gebundeld en voorzien van 175 speciaal voor deze uitgave gemaakte penseeltekeningen van Erik van Ommen. Alle vogels is het ultieme vogelboek waarin de verbeelding net zozeer bezongen wordt als de vogel in al zijn verschijningen. Wad, weide of woud, waar Van Zomeren zich ook bevindt om vogels te observeren, elke vogel blijkt toch ook weer iets te zeggen over de mens en de wereld waarin we leven.


 omslagreigersMijn Reigerparadijs
Op de longlist voor de Jan Wolkersprijs 2015

112 pagina’s, full colour en gebonden met harde kaft. 23 x 21 cm
ISBN: 978 9050 11 5308. KNNV Uitgeverij 2015

Het boek bevat talloze tekeningen, etsen, olieverfschilderijen, aquarellen en linosnedes van Erik van Ommen. Aan bod komen alle Europese reigers. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over het tekenen van vogels in potlood, inkt en aquarel. Bijzonder zijn de 15 bijgesloten video films die u via uw ipad of android kunt bekijken.


waddenatelier-omslag2014Het Waddenatelier
Erik van Ommen en Wilma Brinkhof
112 pagina’s, full colour en gebonden met harde kaft. 28 x 28 cm
ISBN: 9 789050 114509. KNNV Uitgeverij 2013. Prijs: € 39,95

In 2013 was het 30 jaar geleden dat Erik van Ommen afstudeerde aan de Kunstacademie. Dit vierde hij met Het Waddenatelier: een boek, ibook en expositie over de Wadden.

2014-10-01 16.32.06Beeldend kunstenaar Erik van Ommen en schrijfster Wilma Brinkhof woonden gedurende een jaar met tussenpozen op de voormalige kazerne op het eiland Vlieland. Het werk wat zij daar maakten is gepubliceerd in Het Waddenatelier. In een bijbehorend I-book presenteert Erik van Ommen zijn schetsen, videobeelden en een verslag van de reis die hij in januari 2013 maakte naar de Afrikaanse Wadden in Mauretanie. Daar was hij op zoek naar de grote stern, de vogel die hij die winter als laatste schilderde voor Het Waddenatelier.

Het i-book Het Afrikaanse Waddenatelier, een visueel verslag met video’s, aquarellen en schetsen van de reis die Erik van Ommen maakte naar de Banc D”Arguin in Mauretanie, is alleen te verkrijgen via de iBookstore, ISBN 9789050114561


pastorieomslagMijn Pastorietuin- ALLEEN NOG TE KOOP IN ATELIER BRINK 2
Wilma Brinkhof en Erik van Ommen
72 pagina’s,  genaaid gebonden, full colour, 17 x 16,5 cm
ISBN: 978 90 5011 321 2 . KNNV Uitgeverij 2010  Prijs: € 10,00

Beeldend kunstenaar Erik van Ommen en schrijfster Wilma Brinkhof stelden zichzelf een bijzondere taak: het opknappen van de voormalige pastorie en de bijbehorende tuin in het schilderachtige Vries, een historisch brinkdorp in Noord-Drenthe. Mijn pastorietuin is een liefdevol verslag van dit ambitieuze project. In woord en beeld beschrijft het echtpaar de plannen en de twijfels, de successen en de tegenslagen, en de hulp van vele kleurrijke, lokale karakters. Mijn pastorietuin is tevens een boeiend natuurdagboek met treffende observaties van planten en vogels, vlinders en andere dieren.

Mijn pastorietuin bevat prachtige tekeningen, etsen en schilderijen van Erik van Ommen. De sfeervolle teksten zijn van de hand van Wilma Brinkhof. Door de ogen van de kunstenaars ziet de lezer de tuin geleidelijk veranderen in een waar tuinparadijs en de voormalige gemeenschapsruimte in een atelier en expositieruimte.


 

inktboekDe Inktvogel - UITVERKOCHT
Sumi-e schilderingen: Erik van Ommen. Gedichten: Koos van Zomeren
80 pagina’s, Japans gebrocheerd, afgewerkt in Otastar-bindwijze. 14,5 x 20 cm
ISBN 978 90 5011 255 0 KNNV uitgeverij 2007 Prijs: € 12,95

Sumi-e, letterlijk vertaald “schilderen met inkt”, is een Japanse kunstvorm waarbij met zwarte inkt op rijstpapier geschilderd wordt. Door meditatie probeert de kunstenaar met enkele streken inkt de essentie van het onderwerp weer te geven. Door de combinatie van ultieme materiaalbeheersing en geestelijke spontaniteit staat deze kunstvorm hoog in aanzien bij kunstenaars en geestelijken.

In het kader van 400 jaar Nederland-Japan betrekkingen verbleef beeldend kunstenaar Erik van Ommen op uitnodiging van de Stichting 12 x Holland twee maanden op het Japanse eiland Hirado. Hij kreeg er onderricht in de techniek van Sumi-e en heeft als een van de weinige westerlingen in Japan met Sumi-e schilderingen geëxposeerd. Bij terugkomst in Nederland paste hij zijn Japanse ervaringen toe op zijn westerse manier van denken en vogels schilderen. De inktvogel is een weergave van dit scheppingsproces. Op verzoek van de kunstenaar schreef Koos van Zomeren er gedichten bij.

De bundel is bijzonder fraai vormgegeven en op traditionele Japanse wijze gedrukt en afgewerkt.