BOEKEN

DE WERELD IS MIJN ATELIER – kunstenaar op reis
Erik van Ommen
208 pagina’s. Gebonden, full color
ISBN 9789050119016. KNNV Uitgeverij 2022

Erik van Ommen is ruim 50 jaar actief als beeldend kunstenaar. In dit boek zien we welke plekken hij in al die jaren bezocht. De reis begint in het zuiden van Afrika en eindigt op Spitsbergen. Het is een verslag vol spectaculaire afbeeldingen, waaruit een grote liefde voor de natuur spreekt. Erik vertelt over zijn belevenissen en over zijn werkwijze. De nadruk ligt op zijn schilderijen, prenten en tekeningen. 

Erik heeft een passie voor vogels en die staan dan ook centraal. Maar ook van andere dieren en landschappen maakte hij prachtige kunstwerken. De lezer kan vanuit zijn leunstoel mee op wereldreis. Dit boek is niet alleen een ode aan de kunst en de natuur, maar ook een magistraal overzichtswerk van een van onze belangrijkste vogelschilders. 


VOGELS  IN ONZE TUIN
Erik van Ommen en Paul Bohre
192 pagina’s, 23 x 21 cm. Paperback, full color
ISBN: 9789464040944 . Fontaine uitgevers 2021

Prachtig geïllustreerde tuinvogelgids van de experts van Roots Magazine, voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelliefhebber
Acrobatische duiven, slimme gaaien, parmantige roodborstjes en behendige zwaluwen: in elke tuin zie je een van deze bekende vogelsoorten weleens. Maar welke vogel zie je nu wanneer, waar nestelt hij graag en hoe herken je zijn roep? De vogelexperts van Roots Magazine vertellen je het in Vogels in onze tuin. De meest voorkomende 27 soorten komen uitgebreid in woord en beeld aan bod, maar ook de minder gangbare tuingasten krijgen een plek in dit prachtige boek.
In de vogeldroomtuin van kunstenaar en vogelliefhebber Erik van Ommen zijn alle bekende vogels regelmatig te vinden. Hij maakt de prachtigste aquarellen van ze en auteur Paul Böhre vult aan met verhalen, interessante details en weetjes.


VOGELPRENTEN – houtsnedes ontwerpen, snijden en drukken
Erik van Ommen
192 pagina’s, 23 x 21 cm. Paperback, full color
ISBN: 978 94 90847 22 7 . Stichting NOBILIS – 2021

In het eerste deel van dit cahier laat de kunstenaar zien hoe hij een houtsnede maakt. In het tweede deel vind u een overzicht van zijn houtsnedes. Het is een interactieve publicatie. Bij bepaalde prenten vindt u QR-codes afgebeeld, die ervoor zorgen dat u een filmpje te zien krijgt over het maken van juist die prent.


SPITSBERGEN – logboek van een kunstenaar
Erik van Ommen en Wilma Brinkhof
128 pagina’s, 23 x 21 cm. Gebonden, full color
ISBN:9 789021 419565. UitgeverijVOLT 2019

In de Arctische zone, gelegen tussen het Europese vasteland en de Noordpool, ligt Spitsbergen. Deze koude, onherbergzame en nauwelijks bewoonde eilandengroep bestaat uit met sneeuw bedekte spitse bergen, gigantische gletsjers en betoverende fjorden. In de zomer van 2017 verbleef beeldend kunstenaar Erik van Ommen samen met zijn vrouw, schrijfster Wilma Brinkhof, een week als artist in residence op Spitsbergen. Aansluitend voeren zij met een expeditieschip vanuit de hoofdstad Longyearbyen naar 80° 02.1 noorderbreedte, het pakijs in. Dit resulteerde in een boek waarin een keur aan schetsen, aquarellen, schilderijen en houtsnedes van Van Ommen zijn opgenomen, aangevuld met teksten van Brinkhof. Spitsbergen geeft een bijzonder beeld van een archipel die door de opwarming van de aarde in zijn huidige voortbestaan ernstig wordt bedreigd.