Nieuwsbrief

* is een verplicht veld

nieuwsbrief poldervogels

Naamloos-2

maart2017
dec2016
Actie lepelbekstrandloper
Video over het maken van het schilderij met bladgoud

logookt2016
LANDELIJKE OPEN ATELIERROUTE
Op 4 en 5 november doen we mee met de Landelijke Open Atelierroute. We exposeren dan mijn olieverfschilderijen, aquarellen, etsen, houtsnedes en sumi-e schilderingen. Op de ezels staat het werk waarmee ik dan bezig ben. Uiteraard ben ik zelf aanwezig om uitleg te geven over hoe mijn werk tot stand komt. Ook de rest van de maand november zijn we natuurlijk open.
NEW GOLD DREAM
goudzwaluw-OPBOUWjpg
Mijn verjaardag vier ik nooit. Maar vandaag ben ik op de kop af zestig en dat verdient wel iets meer aandacht. Daarom speciaal voor deze gelegenheid een voor mij onbekende techniek: het integreren van bladgoud in een schilderij. Het thema mag duidelijk zijn: de vogel als inspiratiebron, de zwaluw als icoon van de vrije vlucht, het goud als markering van deze dag.
Voor degene die me deze maand willen bezoeken, het schilderij staat in mijn atelier. Op een korte video is te zien hoe ik dit schilderij gemaakt heb. Hier de video
VOGELS TEKENEN
mezenvbn
Ook in 2017 ga ik door met de cursus VOGELS TEKENEN MET ERIK in het blad VOGELS van Vogelbescherming Nederland. Leuk als u ook eens wilt weten hoe je een vogel tekent of het zelf wilt proberen. In elk nummer behandel ik een vogelsoort en laat ik met behulp van voorbeelden en instructies zien hoe die soort wordt getekend. Een korte video en aanvullende informatie over het maken van een tekening, schets of schilderij op mijn site maakt de instructie compleet. In het komende nummer staat de roodborst centraal.
VOLGEN OP FACEBOOK
6stuks
eiders-29sept

Op Facebook heb ik de afgelopen weken stap voor stap laten zien hoe dit grote olieverfschilderij van een paartje eidereenden is gemaakt. Ik krijg daar veel goede reacties op en heb daarom besloten u nog meer kijkjes in de keuken te geven.
Momenteel zijn enkele olieverfschilderijen in beeld. Ook mijn veldschetsen laat ik met grote regelmaat te zien.
Het schilderij van de eiders is ingelijst en, net als het schilderij van de vale gier, te zien tijdens onze open weekenden in november.

LOGOJULI2016
(V)LUCHT
Op 1 juli start in Noord Drenthe de grote kunstmanifestatie IntoNature, art expedition. Tussen Assen en Eelde is op diverse plaatsen binnen- en buiten kunst te bewonderen. Erik neemt, als lid van kunstenaarsvereniging VanTyNaarLO, deel aan deze manifestatie. Het thema is Nieuwe Natuur – lucht, water en aarde.
twee-kranen-klein
raaf
Atelier Brink 2 exposeert in juli: (V)lucht – vogels in de nieuwe natuur. Te zien zijn schilderijen, tekeningen, houtsnedes en etsen van Erik van Ommen en beelden van Jef Depasse Huisman. Vogels spelen een grote rol in het werk van beide kunstenaars. Voor Erik omdat ze hem door hun verscheidenheid aan kleur, vorm en gedrag inspireren.

VLUCHT VAN DE GIER
GIERENVLUCHTIn Erik zijn atelier kunt u ook de ontwikkeling zien van Vlucht van de gier. Het schilderij is dit voorjaar ontstaan tijdens Eriks reis naar Spanje. Hij was daar onder meer om te werken voor een boek van Koos van Zomeren (publ. 2017)

GEVLEUGELDE BEELDEN
BEELD-JEFDe beelden van beeldhouwer en collega Jef Depasse Huisman zijn te zien in onze natuurtuin. De stenen vogels die onze perken sieren, zijn in de loop van zijn loopbaan ontstaan. Veel gevleugelde tweevoeters hebben de benen genomen en sieren nu menig andere tuin.
Wat Jef mateloos boeit, is het grote contrast dat een vogel en een stenen afbeelding te weeg brengt. Een vogel, uitgebeeld in het harde, zware en koude materiaal, blijkt toch een zacht, licht en warm luchtwezen te kunnen verbeelden.

GRIEND – VOGELS VAN HET WAD
Zegelvel met perforatie.inddprestigeboekje
In april verscheen bij Post.NL het door Erik ontworpen postzegelvel Griend –vogels van het Wad. Een presentatie waar we erg trots op zijn. Eén kamer van de expositieruimte richten we in juli in met de originele schilderijen, het schetsblad, de schetsboeken en informatie over het creatieve proces.

Het postzegelvelletje is te koop bij de Bruna, Het prachtig ontworpen prestigeboekje is voor € 12,45 te koop in de galerie

Van het gehele ontstaansproces heeft Erik een video gemaakt. Deze gaat over zijn bezoek aan Griend, het schilderen in het atelier, het opmaken van het zegelvel bij ROESD en het drukken van de zegels in Frankrijk. De video is te zien op www.erikvanommen.nl onder de knop zegels.

logomrt2016
We zijn in maart vier weekenden open op zaterdag en zondag van 13 – 16 uur. U kunt onder het genot van een kopje thee een kijkje nemen in het atelier en de expositieruimte.

ATELIER BRINK 2 OPENT IN MAART 2016 WEER HAAR DEUREN
olie-boomvalk2Te zien zijn een aantal nieuwe reductiehoutsnedes, aquarellen, penseeltekeningen, olieverfschilderijen en etsen (waaronder deze huismus uit het blad Noorderbreedte) huismus-ets


NIEUWE HOUTSNEDES
Op zijn Facebookpagina heeft Erik de afgelopen weken stap voor stap laten zien hoe hij een houtsnede van een korhoen heeftgemaakt. Vanaf vandaag laat hij op zijn Facebookpagina iedere dag een drukgang van de kerkuil zien.
In Atelier Brink 2 zijn beide houtsnedes nu ingelijst te bekijken. Alle houtsnedes zijn natuurlijk ook (zonder lijst en passepartout) te bestellen via onze webshop.kerkuil2


HOUTSNEDE GRUTTO LOGO
kluut-houtlogonbOp veler verzoek heeft Erik van zijn logo van de Nationale vogel, de grutto, een exclusieve driekleurenhoutsnede gemaakt. De oplage is slechts 25 stuks en de print is gedrukt op exclusief Japans papier: Awagami Mingeishi Pure White. Het formaat is 24,5 x 24,5 cm.
Deze reductiehoutsnede is verkrijgbaar via onze webshop en wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De prijs is 150 euro, excl. lijst, passepartout en 7,50 euro verzendkosten. Bestel hier

Van het maken van deze houtsnede, van schets tot eindproduct, is een korte video gemaakt. Deze kunt u vanaf nu bekijken op
Eriks kanaal op Youtube

HELGOLAND EN EXTREMADURA: WORKSHOPS VOGELS TEKENEN
Vanaf 1 juni begeleidt Erik samen met Paul Bohre, redacteur van het tijdschrift ROOTS, een vijfdaagse vogeltekenreis naar het Duitse vogeleiland Helgoland. Als u meegaat met deze reis, leert u jan van genten, drieteenmeeuwen, alken, zeekoeten, noordse stormvogels, trekvogels en zeehonden tekenen en schilderen.
Meer info over deze reis is te vinden op deze pagina van www.birdingbreaks.nl

Vanaf 6 mei gaat er een zesdaagse vogel- en tekenreis naar Extremadura in Spanje. Godfried Schreurs, de Nederlands-Spaanse vogelkenner bij uitstek, begeleidt de vogelaars, Erik neemt de tekenaars onder zijn hoede. Met hem gaat u onder meer gieren, arenden en trappen tekenen. Er zijn voor de vogeltekenaars nog maar een paar plaatsen beschikbaar, dus wees snel. Meer info over deze reis is te vinden op deze pagina van www.birdingbreaks.nl


logodec2015
In 2016 zijn we open in maart, juli en november op zaterdag en zondag van 13 – 16 uur. Daarbuiten op afspraak.

LOGO NATIONALE VOGEL

Afdrukken

In november ontwierp Erik op verzoek van VARA VROEGE VOGELS het logo voor onze nationale vogel: de grutto. Het scheppingsproces is door een cameraploeg vastgelegd en was te zien op een sfeervolle video in het programma VARA VROEGE VOGELS

Het was een mooie bekroning van een zeer succesvol jaar met als hoogtepunten de expositie Mijn reigerparadijs en de geweldige opkomst tijdens de Open Atelierdagen begin november (bijna 500 bezoekers).

   GOLDEN RAAND & NOORDERLAND & VOGELS
zzeearend GL

Na de kluut en de grauwe kiekendief verscheen in december in Golden Raand, het tijdschrift van Het Groninger Landschap, de aflevering over de zeearend. In het februari/maart nummer is de grauwe gors aan de beurt.

In het tijdschrift Noorderland komt in het eerste nummer van 2016 de ets van een huismus te staan.

En dan nog dit: Met ingang van het april 2016 verschijnt er in het blad Vogels van Vogelbescherming Nederland mijn column met als onderwerp Het tekenen van Vogels

   HET BEVLOGEN OOG

bevlogenoog2

Op 10 december heeft Erik bij Vogelbescherming Nederland voor de eerste keer Het bevlogen Oog uitgereikt aan de 16-jarige Sophie Kuipers uit Saasveld. Zij werd daarmee de winnares van deze tekenwedstrijd voor mensen onder de 35 jaar.

   DEMONSTRATIE HOUTSNEDE DRUKKEN ZONDAG 27 DECEMBER WESTZAAN
zeehout

Op zondag 27 december, de dag na Kerst, neemt Erik op kunstzinnige wijze afscheid van 2015. Bij Galerie Staphorsius geeft hij tussen 13.00 en 16.00 uur een demonstratie houtsnede drukken. Adres: Galerie Staphorsius, J.J. Allanstraat 287b, 1551 RG Westzaan, tel. : 075-6143000
OLYMPUS DIGITAL CAMERAWij wensen iedereen fijne feestdagen en een zeer voorspoedig 2016.Tot ziens in Atelier Brink 2!Wilma Brinkhof en Erik van Ommen

logookt2015


zeehoutDe jaarlijkse Open Atelierroute van de kunstenaarsvereniging VANTYNAARLO vindt dit jaar plaats op zaterdag 7 en zondag 8 november.
U kunt dan meer dan 20 ateliers in de gemeente Tynaarlo bezoeken. Ook wij zijn op die dagen geopend. Tussen 12.00 en 17.00 uur bent u van harte welkom in Atelier Brink 2. U kunt dan de olieverfschilderijen, aquarellen, etsen en houtsnedes bekijken die Erik in de afgelopen maanden gemaakt heeft.
Tijdens de open dagen gaat Erik zelf aan het werk. Hij zal deze houtsnede van een zeearend gaan afdrukken.

De folder met de atelierroute is verkrijgbaar bij het startpunt van de open atelierroute, in Herberg Tio, (tegenover Atelier Brink 2)


fuutjongNa een onderbreking is de serie Anderland in het tijdschrift Noorderbreedte weer voortgezet. Ditmaal met de fuut. U kunt de ets bestellen via erikvanommen@home.nl. Vermeld daarbij ets FUUT. Toekenning gaat op volgorde van binnenkomst. De ets is gedrukt in een beperkte oplage van 25. Afmeting 15 x 10 cm. Met de hand genummerd en gesigneerd. Verkoopprijs 175 euro, excl. lijst, passepartout en 7,50 euro verzendkosten.

Eerder verschenen in de serie Anderland de kanoet, de grutto, de wespendief, de meervleermuis en de roodstaart. In het volgende nummer komt de huismus aan bod.


Inzenden voor HET BEVLOGEN OOG kan nog tot 1 november. Deze prijs is bedoeld voor talentvolle jonge vogelkunstenaars onder de 35 jaar en alle disciplines zijn welkom. Er is een prachtig prijzenpakket beschikbaar, waaronder voor de winnaar een vogeltekenreis naar Spanje.

Ben je jonger dan 35? Laat dan zien hoe creatief en bevlogen jij bent. Of attendeer een jonge kunstenaar op deze unieke kans! Meer informatie is te vinden op deze website

logosept2015


HET BEVLOGEN OOG
bevlogenoog2Deze zomer heeft Erik in samenwerking met VARA VROEGE VOGELS en Vogelbescherming Nederland, de prijs ‘Het bevlogen oog’ in het leven geroepen. Ze is bedoeld voor talentvolle jonge vogelkunstenaars onder de 35 jaar en alle disciplines zijn welkom. Er is een prachtig prijzenpakket beschikbaar, waaronder voor de winnaar een vogeltekenreis naar Spanje. De inzending sluit op 1 november 2015. Ben je jonger dan 35? Laat dan zien hoe creatief en bevlogen jij bent. Of attendeer een jonge kunstenaar op deze unieke kans! Meer informatie is te vinden op www.erikvanommen.nl


AFSLUITING MIJN REIGERPARADIJS, START NIEUW PROJECT

klauwieren De expositie Mijn Reigerparadijs is afgelopen. Wij kijken terug op een succesvolle expositie. Steeds meer mensen weten de weg naar Atelier Brink 2 te vinden en veel kunstwerken hebben een nieuwe eigenaar gevonden. De laatste luxe edities van ‘Mijn reigerparadijs’ met daarin een originele lino van een purperreiger zijn nog te bestellen via Vogelbescherming Nederland

We zijn vereerd dat het boek ‘Mijn Reigerparadijs’ genomineerd is voor de Jan Wolkersprijs 2015. Op zondag 18 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Via onze webshop hebben we inmiddels ook de buitenlandse markt weten te bereiken. Dit alles zorgt ervoor dat we geinspireerd blijven en nieuwe projecten kunnen blijven ontwikkelen.

In Eriks nieuwe project gaan waarschijnlijk kraanvogels een centrale rol spelen. Het wat en hoe is nog lang niet duidelijk, maar deze nieuwe houtsnedes van een grauwe klauwier en van twee klapeksters krijgen daarin zeker een plek. Zie ook onze webshop.


OPEN ATELIER EN GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN
Op zaterdag 7 en zondag 8 november 2015 doen we weer mee met de Open Atelierroute in onze gemeente. Ons atelier is op die dagen geopend van 12.00  – 17.00 uur. Erik gaat dan zelf aan het werk. In de volgende nieuwsbrief leest u hierover meer.

Ook hebben we besloten om de openingstijden van het atelier aan te passen.  We zijn vanaf 2016 geopend in de maanden maart, juli en november op zaterdag en zondag van 13.00 – 16.00 uur. Deze tijden bieden u meer flexibiliteit om een bezoek aan Vries te plannen.  En het geeft Erik de mogelijkheid om in het voorjaar en de zomer vaker in het veld te kunnen schilderen en langere studiereizen te maken


logojuni2015

klauwier2

EXPOSITIE EN DEMONSTRATIE
De kop is er af. We kijken terug op een succesvolle opening en een aantal gezellige weekenden in ons atelier. We zijn blij met de enthousiaste reacties op de ge-exposeerde kunstwerken, de filmpjes op internet en de positieve recensies in kranten en tijdschriften.

Op veler verzoek zal Erik op zaterdagmiddag 11 juli en zondagmiddag 12 juli in zijn atelier vertellen en laten zien hoe hij zijn houtsnedes ontwerpt, uitwerkt en afdrukt. Als voorbeeld gebruikt hij de houtsnede van een grauwe klauwier. Op de afbeelding ziet u de vierde en laatste plaat van de houtsnede die Erik nu aan het snijden is.

De expositie ‘Mijn Reigerparadijs’ is nog te bezichtigen tot en met zondag 9 augustus.


luze-editie

LUXE EDITIE MIJN REIGERPARADIJS
Het beschermen van datgene wat Erik inspireert, kost ook geld. Door de terugtredende overheid zijn natuurbeschermings organisaties, zoals Vogelbescherming Nederland, voor de uitvoering van hun taken steeds meer afhankelijk van uw donaties.  Wilt u meehelpen om de kwetsbare purperreiger te beschermen?  Maak dan gebruik van de unieke actie die Erik en Vogelbescherming op touw hebben gezet.  Teken in op de luxe en gelimiteerde editie van het boek ‘Mijn Reigerparadijs’  en u ontvangt dan het boek en een originele, genummerde en gesigneerde  linosnede van een purperreiger in een luxe cassette.  Er zijn slechts 50 exemplaren beschikbaar, waarvan een deel al uitgevlogen is.

Dit collectors item is alleen te bestellen bij Vogelbescherming Nederland

Wilt u zien hoe de lino is gemaakt? Kijk dan op de video van de veenreiger die ook in het boek Mijn Reigerparadijs is opgenomen.


ERIK AMBASSADEUR VOOR JEUGDBOSWACHTERS
De jeugd heeft de toekomst!  Het Groninger Landschap is als eerste natuurorganisatie in Nederland begonnen met de Jeugdboswachters. Met Jeugdboswachters wil zij jongeren meer bij de natuur betrekken om zo ook de waardering in de maatschappij voor natuur en landschap te vergroten. Inmiddels zijn 30 jeugdboswachters bij Het Groninger Landschap aan het werk.

Dit is niet onopgemerkt gebleven. Het Groninger Landschap heeft met dit initiatief de  tweede prijs van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2015 gewonnen! De jury prijst dit initiatief omdat het zich succesvol richt op de minder makkelijk bereikbare doelgroep van de jeugd in de middelbare schoolleeftijd. De jongeren worden niet van bovenaf door volwassenen voorgelicht; zij krijgen echt een rol met de bijbehorende verantwoordelijkheden. De Jeugdboswachters van nu zijn de natuurbeschermers van de toekomst. Reden voor de jury om de Jeugdboswachters te waarderen met de tweede prijs. Maar wat is een boswachter zonder verrekijker? Daarom start het Groninger Landschap een crowdfundingsactie om geld in te zamelen voor de aanschaf van verrekijkers voor deze enthousiaste jeugdboswachters. Helpt u ook mee?


KLUUT IN GOLDEN RAANDhoutkluut
In februari 2015 is Erik gestart met een column in Golden Raand, het tijdschrift van Het Groninger Landschap. Op zijn site, onder de knop Golden Raand, laat hij zien hoe het werk voor deze columns tot stand komt. Hij doet dit aan de hand van video’s, foto’s en teksten.

In het juni-nummer 2015 staat het maken van de houtsnede van de kluut met jongen centraal. Hoe dat in zijn werk gaat laat hij zien aan de hand van deze korte video.

Via zijn Facebookpagina blijft u op de hoogte van al zijn activiteiten en laat hij stap voor stap zien hoe zijn kunstwerken tot stand komen. Bent u al vriend?


Tot ziens in Atelier Brink 2!

Wilma Brinkhof en Erik van Ommen


logomei2015

omslagreigersUITNODIGING ZATERDAG 16 MEI 2015
Erik van Ommen – Mijn Reigerparadijs: expositie en boekpresentatie

Met veel genoegen nodigen we u uit voor de boekpresentatie en start van de verkoopexpositie Mijn Reigerparadijs op 16 mei 2015  in Atelier Brink 2 in Vries.

Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, zal om 15.00 uur de expositie openen en het eerste exemplaar van het boek Mijn reigerparadijs in ontvangst nemen.

Ons atelier is vanaf 13.00 uur geopend zodat u vooraf in alle rust de kunstwerken kunt bekijken. Zoals u van Erik gewend bent, is het kunstaanbod zeer divers: aquarellen, olieverven, sumi-e, etsen en linosnedes. En natuurlijk kunt u bij ons ook een door de kunstenaar gesigneerd exemplaar van Mijn Reigerparadijs kopen. De video’s die exclusief voor dit boek zijn gemaakt, kunt u vanaf 16 mei bekijken op de site van Atelier Brink 2, onder de knop reigervideo.

We gaan er een gezellige en feestelijke middag van maken waarbij een hapje en drankje natuurlijk niet ontbreken. Als u niet in staat bent om de opening op zaterdag 16 mei bij te wonen, dan hopen we u in de loop van de zomer te kunnen begroeten. De expositie is te bezichtigen tot en met zondag 9 augustus op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.


houtkluut

GOLDEN RAAND
In februari 2015 ben ik gestart met een column in Golden Raand, het tijdschrift van Het Groninger Landschap. Op mijn site, onder de knop Golden Raand, laat ik zien hoe het werk voor deze columns tot stand komt. Ik doe dit aan de hand van video’s, foto’s en teksten.
In het vorige nummer beschreef ik hoe de animatie voor de videofilm van de zilverreiger is gemaakt. In het komende nummer staat het maken van de houtsnede van de kluut met jongen centraal.

Via mijn Facebookpagina blijft u op de hoogte van al mijn activiteiten en laat ik stap voor stap zien hoe mijn kunstwerken tot stand komen. Bent u al vriend?


NB-roodstaartANDERLAND
In het tijdschrift Noorderbreedte is in het aprilnummer deze ets van gekraagde roodstaarten afgedrukt. U kunt de ets bestellen via het contactformulier. Vermeld daarbij ets roodstaart. Toekenning gaat op volgorde van binnenkomst.
De ets is gedrukt in een beperkte oplage van 25. Afmeting 18 x 14 cm. Met de hand genummerd en gesigneerd. Verkoopprijs 175 euro, excl. lijst, passepartout en 7,50 euro verzendkosten.

3-etsen

Eerder verschenen in de serie Anderland de kanoet, de grutto, de wespendief en de meervleermuis.


Tot ziens in Atelier Brink 2!

Wilma Brinkhof en Erik van Ommen